Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

UFC 102: Couture vs Nogueira


Δυο πρωην πρωταθλητές βαρέων βαρών, o καθένας στη δική του διοργάνωση (Pride FC για τον Nogueira και UFC για τον Couture). 33 ετών ο Βραζιλιάνος, 46 ετών ο Αμερικάνος. Μαύρη ζώνη Brazilian Jiujitsu o ένας, πρώην μέλος της αμερικανικής ολυμπιακής ομάδας Ελληνορωμαϊκής ο άλλος. Μία μάχη που πολλοί ονειρεύονταν να δούν από το 2001 όταν οι δύο μαχητές παραλίγο να συναντηθούν υπό την διοργάνωση Rings (εν τέλει ο Randy Couture αποκλείστηκε από τον Valentijn Overeem και οι δύο τους δε συναντήθηκαν ποτέ).

Στις 29 Αυγούστου 2009, oι δύο all time classic μαχητές μας έδωσαν μία all time classic μάχη που θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια.

Και στους 3 γύρους η επικράτηση του Nogueira ήταν προφανής. Με σηκωμένη τρίχα είδαμε stand up και ground μαχες. To dirty boxing του Couture (πολύτιμη γνώση από τα χρόνια του στον Αμερικανικό στρατό) με την εμπειρία του Nogueira στη πυγμαχία (προπονήθηκε εκτενώς με την Εθνική Πυγμαχίας της Κούβας) έδεσαν και μας προσέφεραν συγκινήσεις που ένας αγώνας επαγγελματικής πυγμαχίας δε θα μπορούσε να το κάνει με τέτοια επιτυχία.

Στο έδαφος είδαμε πολλαπλές απόπειρες του Nogueira για submission, κάθε μία από αυτές σε έκανε να λές "Τέλος...αυτό ήταν", μόνο και μόνο για να δείς τα χρόνια της εμπειρίας του Randy "The Natural" Couture να τον βγάζουν απο τους μπελάδες και να τον φέρνουν πάλι σε όρθια θέση, έτοιμο για λίγο ακόμα dirty boxing.

Knock downs, προσπάθειες για submission, Ground and Pound, πάλη, πυγμαχία, όλα μέσα σε 3 ανατριχιαστικά 5λεπτα. Αξιοσημείωτο το οτι ο Couture είδε τα άστρα (knock down) 3 φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα ενώ δύο φορές πιάστηκε σε submission (πνίξιμο) απο τα οποία ξέμπλεξε επιτυχώς.

Στο τέλος ο διαιτητής σήκωσε το χέρι του Nogueira, και μόλις είχε τελειώσει μία μάχη που θα έχουμε να θυμόμαστε.

Απομένει να δούμε αν το UFC θα δώσει στον Nogueira την ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο από τον νικητή του αγώνα Shane Carwin vs Brock Lesnar (UFC 106).