Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

So long Netherlands...


Είσαι νέος/νέα, ωραίος/ωραία και σκέφτεσαι να μετακομίσεις στην Ολλανδία για μια καλύτερη ζωή. Η ευκαιρία αυτή είναι εκεί και αυτό δε στο αρνείται κανείς. Μετά από 2 χρόνια όμως διαμονής σε αυτή τη χώρα, θέλω να μοιραστώ μαζί σου τα επόμενα πραγματάκια, πρωτού βρεθείς τόσο βαθιά μέσα στο πολιτισμικό σόκ που θα γυρίσεις με την επόμενη πτήση.

Στα θετικά:
1) Άπλετος χρόνος για τη πάρτη σου.
2) Ανάπτυξη δεξιοτήτων (μαγείρεμα, πλύσιμο, σιδέρωμα).
3) Ανάπτυξη random knowledge (μέσω Animal Planet, Natiοnal Geo, και πολύωρου παιξίματος στο διαδίκτυο, θα μάθεις πράγματα όπως για το ζευγάρωμα του Commodo Dragon, τις Μαύρες Τρύπες κτλ κτλ)
4) Μάλλον θα κάνεις γυμναστική. Ισως πάρεις και ποδήλατο για τις μετακινήσεις σου.
5) Θα έχεις την επιλογή να πείς στο αφεντικό σου "Δε μπορώ να κάτσω υπερωρίες σήμερα γιατί έχω να παρακολουθήσω μάθημα εκτροφής βατράχων. Κάθε πότε? Από σήμερα και κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή...", χωρίς αυτή σου η ατάκα να σου στοιχίσει απόλυση ή λιγότερες ευκαιρίες έναντι αυτών που είναι απόλυτα διαθέσιμοι για να κάνουν υπερωρίες.
6) Θα εκτιμήσεις αυτά που άφησες πίσω και θα συνειδητοποιήσεις οτι γεννήθηκες αλλιώτικος. Η πρόοδος και η αποδοτικότητα δεν είναι στο DNA σου...είναι όμως δικαίωμά σου να πάς ενάντια σε αυτή σου τη φύση.
7) Το κέντρο της οποιασδήποτε πόλης θα είναι πιο ήσυχο και από βουνοκορφή της Δημητσάνας, ακόμα και αν είσαι περιτριγυρισμένος από κόσμο, ποδήλατα και οχήματα. Δύο λόγοι γι'αυτό: ι) τα θορυβώδη οχήματα (βλ. εξατμίσεις Agrapovic και Μπουλούκος) κατάσχονται επι τόπου. ιι) οι δρόμοι είναι τόσο πλατιοί που αφήνουν τον ήχο να απεγκλωβιστεί προς τον ουρανό χωρίς το compounding effect των στενών δρόμων/ψηλών κτιρίων της Αθήνας.
8) Δεν υπάρχουν κολώνες της ΔΕΗ και αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας (όλες οι γραμμές είναι υπόγειες). Μάλλον, είναι αυτή η έλλειψη φαινομενικού συρματοπλέγματος από τη θέα του ουρανού που σε κάνει να νιώθεις καλύτερα.
9) Ο μισθός σου θα ειναι καλύτερος. Δε θα γίνεις πλούσιος, αλλά στα 22 σου θα μπορείς να πληρώνεις το νοίκι, τους λογαριασμούς σου, το στεγαστικό σου και θα κάνεις και φτηνές διακοπές στη Κρήτη με αεροπορικά εισητήρια και διαμονή 5 ημερών σε ξενοδοχείο με πισίνα μόνο για 200 ευρώ (350 το ζευγάρι προσφορά). Όλα αυτά με απολυτήριο λυκείου και μία δουλειά που θα σου φιλάνε το κωλο για να πάς (άν μιλάς Ολλανδικά).
10) Οι πειρασμοί για έξοδα θα είναι λιγότεροι (εξαιρούνται άτομα επιρρεπή σε drugs και πόρνες, εκεί μπορεί να φύγουν πολλά). Η Ολλανδική κουλτούρα είναι αντικαταναλωτική. Δεν υπάρχουν επιγραφές "Τώρα οι δύο τόνοι μαγιονέζα μόνο 0,99 ευρώ!!!" στα supermarket.
11) Στο κέντρο του Άμστερνταμ θα πιείς το μεγάλο ποτήρι μπύρας 2.80 εώς 4 ευρώ, και τον cappuccino 2.30 εώς 2.75.
12) Η νόμιμη άδεια το χρόνο θα είναι 29 εργασιμες μέρες. Οι περισσότεροι εργοδότες δίνουν άλλες 6 σαν παροχή. (Επίσης, μπορείς να δουλεύεις κάθε Παρασκευή από το σπίτι, άν τα καθήκοντά σου το επιτρέπουν.)

Στα αρνητικά:
1) Κανείς δε θα σε μειώσει προφορικά αλλά το γεγονός οτι η χώρα από την οποία προέρχεσαι είναι πιό φτωχή μετράει κατά σου (γιατί έτσι).
2) Οι κουζίνες των Ολλανδικών pub λειτουργούν 12:00 με 14:00 και 18:00 και 20:30. Αν πεινάς και θές ένα burger στις 14:45, τότε να εύχεσαι να υπάρχει μία Αμερικάνικη pub,ή γενικά κάποιο μή Ολλανδικό φαγάδικο εκεί κοντά.
3) Δεν υπάρχουν γευστικοί καφέδες.
4) Δεν υπαρχουν κρύοι καφέδες.
5) Δεν υπάρχουν vending machines στα κτίρια (αυτά με τα σαντουιτς και τις σοκολάτες) και έτσι μπορεί να πεθάνεις από τη πείνα ή από υπογλυκαιμία (+ οτί τις ώρες που θα πεινάς τα εστιατόρια θα είναι κλειστά βλ. 2)).
6) Το οτι τρώς κοτόπουλο με πατάτες στο διάλλειμα της δουλειάς αντί για σάντουιτς με τυρί (όχι και ζαμπόν, τί το κάναμε? Αμερικαν Μπαρ?) θα γίνει αντικείμενο χλευασμού.
7) Το οτι πίνεις coca cola κατά το μεσημεριανό αντί για γάλα με γεύση ανανά και φράουλα θα γίνει αντικείμενο χλευασμού.
8) Οι συγκοινωνίες είναι ακριβές (2,60 με 3,20 το τραμ αναλόγως την ώρα) και το χρειάζεσαι πολλές φορές τη μέρα.
9) Τα νοίκια. Ένα studio 25 τετραγωνικών μέσα στο Άμστερνταμ στοιχίζει 1100 ευρώ το μήνα (αν βρείς, γιατί είναι όλα πιασμένα). Αν συγκατοικήσεις σε διαμέρισμα με άλλους 3-4 θα καταφέρεις το χαμηλότατο ποσό των 600 ευρώ το μήνα.
10) Δύσκολα θα κάνεις φίλους (εγω έκανα λίγους, πάντως). Οι πλειοψηφία των ξένων του Άμστερνταμ φεύγουν μέσα σε 6 μήνες με 2 χρόνια.
11) Δε θα κάνεις φίλους Ολλανδούς (εκτός αν είσαι όμορφη γκόμενα). Αυτό βέβαια ίσως να είναι και στα θετικά.
12) Θα φάς κλήσεις για ταχύτητα. Οι κάμερες είναι παντού (στο κέντρο και έξω από την πόλη).
13) Η άδεια για parking στο Άμστερνταμ έχει αναμονή 2 χρόνια. Ως τότε θα παρκάρεις σε κάποιο προάστιο περίπου μισή ώρα με τραμ/λεωφορείο και θα πηγαίνεις εκει κάθε μέρα για να παρκάρεις το αμάξι σου μετά τη δουλειά.
14) Το ελληνικό σου χιούμορ θα είναι κάποιες φορές δυσνόητο ή και παρεξηγήσιμο ενώ το δικό τους απλά δεν θα είναι χιούμορ. Παράδειγμα διαλόγου που περιέχει ολλανδικό χιούμορ:

Henk: Καλημέρα Henk!
Bas: Καλημέρα Bas!
Henk: Είδες τα καινούρια έργα στον Α2 αυτοκινητόδρομο?
Bas: Ναι, τα είδα.
Henk: Πάει να πεί οτι τώρα δεν έχουμε δικαιολογία για να αργούμε στη δουλειά.
Bas: Ω, ναι σωστά Henk.
Henk: A... χα χα
Bas: A... χα χα

Τέλος αστείου...παναθεμά τους, δάκρυσα.


15) Το οτι δε μιλάς τη γλώσσα θα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι σου είχαν πεί προτού ξεκινήσεις να δουλεύεις. Αν δε κάνεις απόπειρα να μάθεις, θα θεωρηθεί μεγάλη ασέβεια.
16) Χειμώνα Δευτέρα-Πέμπτη βράδυ το κέντρο του Άμστερνταμ είναι σχεδόν νέκρα. Ξέχνα Γκάζια, Ψυριά, Πανόρμου και όπου αλλού έβρισκες τον εαυτό σου μισομεθυσμένο μία Τρίτη βράδυ με τους φίλους σου χωρίς λόγο περιτριγυρισμένος από φοιτητόκοσμο.
17) Θα είσαι κατα κανόνα ο πιό κοντός αν είσαι περιτριγυρισμένος από Ολλανδούς και ας είσαι 1.80. Επίσης, μάλλον θα είσαι και ο πιο αγύμναστος (όλοι κάνουν jogging και παίζουν κάποιο σπόρ σε εβδομαδιαία φάση) και ας έπαιζες μία φορά το μήνα 5x5 + εβδομαδιαίο γυμναστήριο.
18) Τα περισσότερα μαγαζιά είναι self service. Αυτά που έχουν σερβιτόρους, μή τα αφήσεις να σε ξεγελάσουν επειδή τυχαίνει να είναι άδεια. Θα κάνεις να παραγγείλεις περίπου 20 λεπτά , και τα φαγητά θα έρθουν σε 50-60 λεπτά. Το service είναι κατά κανόνα κακό, ακόμα και σε καλά μαγαζιά.
19) Ο αριθμός των vegeterians γύρω σου θα είναι ενοχλητικά μεγάλος.
20) Οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και πολλές ιδιωτικές δεν παρέχονται στα αγγλικά. Πήρε σε πολλούς συναδέλφους μου 3-4 μήνες να βάλουν internet λόγω ασυνενοησίας με τηλεφωνητές και τεχνικούς. Βρείτε κάποιον Ολλανδό να σας βοηθήσει.

Ετσι που λέτε.... και τώρα, μετά από δύο ήσυχα χρονάκια, είμαι έτοιμος να δεχτώ τον βιασμό από τον Έλληνα εργοδότη μου.

Μπονους!!!: Μερικές photo από Ολλανδία: sushi,Pringles,Kellogs Choco Crisps, μπουτάκια κοτόπουλο με λαχανάκια Βρυξελών και μπρόκολο, μακαρόνια με κυμά, μπριζολάκια με πιπεριές, ομελέτα, η σάπια σπιτική καρυδόπιτα της μάνας μου (τη ξέχασα στο ψυγείο για 9 μήνες)














































































The mansion in Hilversum-Netherlands

8 σχόλια:

mujahedin είπε...

Μαλάκα μου, το σούσι μοιάζει αηδιαστικό!!!
Σαν εμετός ανακατεμένος με ευκοίλια αλόγου

Assurance είπε...

Είναι το μόνο που δε μαγείρεψα εγώ. Πάντως τα έσπαγε. Η καρυδόπιτα που εχει βγάλει μανιτάρια στη τελευατία φοτο πως σου φαίνεται? Κάποτε ήταν σαν ένα κεηκ καλυμμένο με σοκολάτα.

mujahedin είπε...

Καλή ήταν η καρυδόπιτα.
Εξάλλου είναι γνωστό ότι λατρεύω τα μανιτάρια

Πουλ Πουλ είπε...

Το ολλανδικο ανεκδοτο ειναι....hillarious!!!!

mujahedin είπε...

hillariusly hillarius

Assurance είπε...

einai "R U NUTS" hilarious!!!

Ανώνυμος είπε...

ντάνκεβελ για τις πληροφορίες, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω οτι ζω στη πιο ξεφτιλισμένη χώρα του πλανήτη και η Ολλανδία μοιάζει απλά παράδεισος.

Assurance είπε...

...και έχεις απόλυτο δίκιο φίλε. Δε προσπαθώ να χρυσώσω το χάπι που λέγεται Ελλάδα. Απλά μοιράζομαι λίγες πληροφορίες. Αν το σκέφτεσαι πάντως, ρώτα ότι θές.