Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Το 1819 εκεί στην ανέμελη Ανταρκτική.


1819:

Το εμπόριο στην Ανταρκτική άνθιζε καθώς η παγκόσμια ζήτηση για φυστίκι αντάρκτικο άγγιζε τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Υπολογίζεται ότι η υπερκατανάλωση φυστικιού αντάρκτικου έκανε το φυστίκι αράπικο να εξαφανιστεί από τις τοπικές λαϊκές αγορές της Ανταρκτικής για τουλάχιστον δύο δεκαετίες (1790-1810). Η μεγαλύτερη εισαγωγή του είδους γινόταν από το Εκουαδόρ. Οι Ισπανοί αποικιοκράτες ταΐζανε παγοφυστίκια τους Ιθαγενείς του Εκουαδόρ (ανάμεσά τους και οι Ινκας, γνωστοί junkιδες των ξηρών καρπών) με συσσίτιο, σε ουρές που έφταναν τα 2 χλμ.

Το 1820 οι πρώτες πόλεις του Εκουαδόρ κέρδισαν την ανεξαρτησία τους. Αμέσως, ξεκίνησε η προσπάθεια για μετάλλαξη σπόρων, ώστε να πετύχουν μία τέλεια απομίμηση παγοφυστικίου. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά. Ανάμεσα τους ήταν και οι καραμέλες με γεύση ούζο (γνωστές και ως «ουζομέλες»). Δεν είμαστε σίγουροι για το τι πήγε στραβά, όμως από το λάθος αυτό προέκυψε το πρώτο μαζικά εξαγώγιμο προϊόν του Εκουαδόρ. Οι πωλήσεις » ουζομέλας» στην Ανατολική Μεσόγειο χτύπησαν κόκκινο, καθώς οι Έλληνες προέβησαν σε μαζικές εισαγωγές του είδους, οδηγώντας σε σημαντική μείωση την κατανάλωση μαστίχας Χίου. Η δεύτερη απόπειρα του Εκουαδόρ να φτιάξει παγοφυστίκια οδήγησε στην κατασκευή της πυρηνικής βόμβας. Αυτή ήταν και η αρχή τους τέλους για τους Παγογενείς.

Μη μπορώντας να πετύχουν κάποιο γευστικά σοβαρό αποτέλεσμα (*) οι διοικούντες του Εκουαδόρ αποφάσισαν να επιστρατεύσουν μία άλλη υπερδύναμη ώστε να ρίξουν τη βόμβα στην Ανταρκτική και να κατακτίσουν το υπέροχο αυτό φιστίκι. Αρχικά, απευθύνθηκαν στην Αλβανία, η οποία ήταν γνωστή για τα ειδικά εκπαιδευμένα μισθοφόρα τάγματα ninja. Οι elite αυτοί πολεμιστές δέχθηκαν, τη πρόταση, ζήτησαν όμως το μυθικό ποσό των 400 δις δολαρίων. To Εκουαδόρ αναγκάστηκε να αποσύρει τη πρόταση. Το 1920, έγινε ευρέως γνωστό ότι η τιμή που έθεσε η Αλβανία για την επιχείρηση, προέκυψε από μαθηματικό λάθος. Στη πραγματικότητα ήθελαν 400 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι Ρώσοι δέχτηκαν να κάνουν τη δουλειά πολύ πιο φθηνά.

Παράλληλα, η Ανταρκτική γνώριζε την άνθιση των επιστημών. Με βάση τα παγοφυστίκια οι Παγογενείς ασχολήθηκαν με την έρευνα και ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Σε πρόσφατες ανασκαφές, βρέθηκαν πρατήρια με την επιγραφή «Παγοφυστικέλαιο-Racing 130 Οκτανίων». Δεν είμαστε σίγουροι τι είδους οχήματα χρησιμοποιούσαν αυτό το καύσιμο. Υπάρουν οι επόμενες 3 θεωρίες:
1) Οι Παγογενείς οδηγούσαν Lada Niva: η θεωρία απορρίφθηκε καθώς μετά από έρευνες προέκυψε ότι τα NIva ήρθαν στην νότια ήπειρο με τους Ρώσους.
2) Ειδικά εκχιονιστικά οχήματα με εξατμίσεις «Ποπάι» και “Bouloukos racing”. Δεν έχουμε πολλά στοιχεία για αυτό, η θεωρία είναι υπό έρευνα επιστημόνων στα εργαστήρια Περιστέρι (Μπουρνάζι) και στο Κορυδαλλό.
3) Δεν το χρησιμοποιούσαν για κανένα όχημα, απλώς το έπιναν, και αυτό τους έκανε πιο γρήγορους στο περπάτημα, πιο ανθεκτικούς στο κρύο και βοηθούσε στη πέψη.

Κάτι που σηκώνει κουβέντα είναι ότι οι Παγογενείς υπήρξαν λάτρες των επιστημών και παράλληλα βαθιά θρησκευόμενοι, κάτι που σήμερα δε συνδυάζεται εύκολα..

Την επόμενη φορά θα εστιάσουμε στο 1ο Πανανταρκτικό πόλεμο και πιο συγκεκριμένα στην πολεμική τεχνολογία των Παγογενών, οι οποίοι βρίσκονταν πολύ μπροστά από την εποχή τους (ειδικά σε θέματα ρομποτικών αυτοματοποιήσεων).

*Βάσει νέων στοιχείων πιστεύεται πως η λύση θα ήταν η εισαγωγή απλών φιστικιών στη κατάψυξη και διατήρησή εκεί για τουλάχιστόν 4 ώρες, μία λύση η οποία ποτέ δε δοκιμάστηκε.

2 σχόλια:

Πουλ Πουλ είπε...

Αγαπητέ φίλε Φιγούρα,
έχουν γίνει μυστικά πειράματα τους τελευταίους μήνες σχετικά με την μέθοδο που αναφέρεις στο τέλος.Το αποτέλεσμα ήταν μεταλλαγμένα τοξικά παγοφυστίκια,τα λέγόμενα "Παγωμενοφυστίκια".Δεν μπορω να πω περισσότερα.Κινδυνεύω.

Assurance είπε...

Katalavainw... mh peis tipota.