Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

22/9/1948 Κερατσίνι


Στις 22 Σεπτέμβρη 1948, ώρα 4 μμ , στο Κερατσίνι κοντά στη Σπηλιά του Κουλού (μετέπειτα ονομάστηκε "Απαγορεύεται"), ο Δημήτρης Παρασάκης του Θεοδώρου πήγε για ψάρεμα με 3 φίλους. Ο ίδιος πήδηξε από τη βάρκα προκειμένου να κολυμπήσει. Περίπου 5 μέτρα από την ακτή, δέχτηκε δύο επιθέσεις από έναν καρχαρία. Κατά την πρώτη επίθεση, ο καρχαρίας του έφαγε το χέρι μέχρι την ωμοπλάτη. Τότε φώναξε πρός τους φίλους του "Γιώργο, σώσε με!". Το κήτος (μήκους περίπου 6,4 μέτρων) επανήλθε και τον κατάπιε από το κεφάλι εώς την οσφυϊκή χώρα. Οι φωνές των τριών νέων τράβηξαν τον προϊστάμενο του λιμεναρχείου ο οποίος αντικρύζωντας τον καρχαρία τράπηκε σε φυγή με τη λέμβο του.

(πηγή Εφημερίδα "Ελευθερία", 23/9/1948 σελ. 1)

Αξίζει να σημειωθεί οτι στην Ελλάδα υπάρχουν 16 καταγεγραμμένες επιθέσεις. Υπάρχει έναν μεγάλο κενό στην παρακολούθηση του φαινομένου κατα τα χρόνια της Τουρκοκρατίας κάτι που ίσως καθιστά το νούμερο μας υποτιμημένο (μάλλον τότε είχαμε πιο σοβαρά προβλήματα για να ασχοληθούμε).

Παρά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση οτι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Μεγάλοι Λευκοί, οι τρείς από αυτές τις επιθέσεις προέρχονται διαπιστωμένα από λευκούς (Κέρκυρα, Κορινθιακός Κόλπος, Κως). Για τα περισσότερα όμως συμβάντα απλά δε γνωρίζουμε το είδος, οπότε ίσως και περισσότερα να αφορούν τον λευκό.

Παρόλα αυτά, ο αριθμός των επιθέσεων είναι ασήμαντος. Τα τροχαία σκοτώνουν στην Ελλάδα σε ένα Σαββατοκύριακό περισσότερο κόσμο από ότι οι καρχαρίες σε 2.500 χρόνια καταγεγραμένης ιστορίας επιθέσεων.

Τέλος, να αναφέρουμε οτι σύμφωνα με διάσπαρτες πηγές ο ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης συχνά άραζε μετά τη δουλειά του στη περιοχή "Απαγορεύεται" με τους φίλους του και φούμαραν κοιτάζοντας τη θάλασσα.

*Στη φωτό του θέματος, βλέπουμε Μεγάλο Λευκό που πιάστηκε στην Χαλκιδική το 1985.

4 σχόλια:

mujahedin είπε...

Νομίζω πως η σπηλιά του κουλού είναι γνωστή και ως "σπηλιά του δράκου" και ήταν το μέρος όπου η τετράς του πειραιά την έπινε (και μπράβο τους)

Μπράβο και σε εσένα που φέρνεις στην επιφάνεια αυτό το υποτιμημένο (σκόπιμα;) σοβαρό ζήτημα!

Assurance είπε...

Ευχαριστώ φίλε. Γι'αυτό είμαστε εδώ. Να επαναφέρουμε στην επιφάνεια αυτά που άλλοι (σκόπιμα?) θάβουν.

Πουλ Πουλ είπε...

File "Katoura" mpravo gia to post.Einai poly shmantikes plhrofories aytes kai einai pragmati krima pou den kerdise to flouri sthn pita o atyxos filos mas.Parola ayta sthn photo o karxarias mono leykos den einai.Katrami einai me asprh mousouda.Mhpws kati den paei kala?

Assurance είπε...

Euxaristw gia ta kala sou logia Poul. Vasika, kanenas leukos karxarias den einai leukos oloklhros. Einai leukoi apo to sagoni mexri th koilia. Alliws, tha htan karxarias twn polwn, h apla kapoio vameno robot-karxarias.