Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Οι ευπαθείς διάβολοι της Τασμανίας.


Ο συμπαθητικός φιλαράκος μας, ο Διάβολος της Τασμανίας, δεν είναι όσο σκληροτράχηλος και άφθαρτος όσο φανταζόμαστε. Υπάρχει μία απειλή η οποία χτυπά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αυτών των ζώων. Πρόκειται για την ασθένεια όγκων του προσώπου(Devil Facial Tumour Disease). Eίναι ένας επιθετικός (μη-προερχόμενος από ιό) παρασιτικός καρκίνος.

H πρώτη επίσημη περίπτωση αναφέρθηκε το 1996, στην Αυστραλία. Στην επόμενη δεκαετία η ασθένεια μείωσε τον αριθμό των άγριων διαβόλων της Τασμανίας, με τις εκτιμήσεις της πτώσης να κυμαίνονται από 20% ως 50% του πληθυσμού, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 65% της χώρας. Η θνησιμότητα αγγίζει μέχρι και το 100% σε 12-18 μήνες. Η ασθένεια έχει συγκεντρωθεί κυρίως στο ανατολικό μισό της Τασμανίας. Τα ορατά σημάδια DFTD αρχίζουν με τα τραύματα και σημάδια γύρω από το στόμα. Αυτά εξελίσσονται στους καρκινικούς όγκους που μπορούν να επεκταθούν από το πρόσωπο σε ολόκληρο σώμα. Οι όγκοι παρεμποδίζουν τη σίτιση, και το ζώο συχνά λιμοκτονεί.

Η ασθένεια αυτή μεταδίδεται με το δάγκωμα, τη μοιρασιά λείας και το επιθετικό ζευγάρωμα. (Το τελευταίο είναι γνωστό και ως ξεκώλιασμα. Είναι εκεί που γαμάει το ζώο και γύρω-γύρω μαζεύονται άλλα ζωάκια μπάκουροι και φωνάζουν "Δώστα όλα γαμπρέ" ή "Δώστα όλα πουτάνα διάβολε της Τασμανίας" και όλοι μαζί χειροκροτούν και κατεβάζουν λίτρα μπύρας ή αγγαλιάζονται και χορεύουν συρτάκι).

Ο μεταδοτικός αυτός καρκίνος που προκαλείται από έναν κλώνο των κακοηθών κυττάρων παρά από ιό, είναι εξαιρετικά σπάνιος στο σύνολο των ζωντανών οργανισμών. Ο μόνος άλλος γνωστός τύπος είναι o μεταδοτικός κυνοειδής αφροδίσιος όγκος (CTVT), ο οποίος μεταδίδεται στα σκυλιά μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας και ήταν γνωστός στην επιστήμη για περίπου 100 έτη.

Είναι πράγματικά κρίμα. Πάντως, ήδη ετοιμάζονται ειδικά προστατευμένοι ζωολογικοί κήποι για να σωθεί το είδος σε περίπτωση πανδημίας. Η παναγιά να βάλει το χεράκι της να σωθεί ο διάολος.